Pasztet z wątróbek kaczych lub gęsich, tzw. foie gras jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy. Niektórzy twierdzą, że brak tego specjału bardzo zubożyłby kuchnię i kulinaria, ale coraz więcej ludzi sprzeciwia się specyficznej hodowli kaczek i gęsi na foie gras. Przymusowy tucz ptaków wywołuje wiele dyskusji prowokowanych głównie przez obrońców zwierząt, jako niehumanitarny zabieg i doprowadzanie ptaków do chorobowych zmian w organizmie. Z tymi tezami najbardziej walczą Francuzi, dla których foie gras to niemal narodowy przysmak. Hiszpanie próbują innymi metodami doprowadzić do przerostu i otłuszczenia wątroby, ale tu napotykają na opór smakoszy, którzy twierdzą, że nie jest to prawdziwe foie gras , a Hiszpanie nie powinni tej nazwy używać. Jakby na to nie patrzeć, pasztet z wątróbek kaczych lub gęsich pozwala restauracjom dobrze prosperować, bowiem miłośników tej potrawy jest naprawdę wielu. Delikatny, smaczny pasztet można serwować jako przystawkę, można wykorzystywać jako dodatek do dań głównych, można go jeść od rana do wieczora w zestawieniach z różnymi produktami. W kilku europejskich krajach, w tym w Polsce obowiązuje zakaz przymusowego tuczu wodnego ptactwa, ale w sklepach wielu sieci bez trudu można foie gras kupić.

www.shafiarka.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here