Zdrowe warzywa

Zdrowe odżywianie staje się już nie tylko coraz bardziej potrzebne wielu osobom, ale coraz częściej można odnieść wrażenie, że jest to także moda. Nieraz widzimy reklamy ze zdrową żywnością, a także z suplementami diety. W czasopismach możemy natrafić na artykuły dotyczące rad, jak prawidłowo dbać o linię i o czym należy pamiętać. Jest również wspomniane, że właściwa dieta powinna by uzupełniona także o aktywności fizyczne, które powinny być wykonane regularnie. Trzeba pamiętać też nie tylko o tym, jakie potrawy włączyć do swojego planu żywieniowego, ale także jakich składników odżywczych powinny nam dostarczyć. Inne produkty są potrzebne nam w sytuacji, gdy najbardziej będzie brakować węglowodanów, jeszcze inne, gdy musimy dostarczyć do organizmu białka, a jeszcze inaczej to będzie wyglądać w przypadku żelaza, czy tłuszczu. Niewątpliwie jednak uniwersalnymi produktami w takich sytuacjach są warzywa i owoce. Dlatego najlepiej najpierw przeanalizować, jakie są najzdrowsze warzywa oraz najzdrowsze owoce, które można dostosować do różnych planów żywieniowych.
Często jadamy do obiadu ziemniaki – jednak to bataty, czyli te słodkie ziemniaki są prawdziwie zdrowymi warzywami o wielu cennych składnikach odżywczych. Są wśród nich witamina C, która poprawia odporność, a także witaminy B, które poprawnie koordynują pracę układu nerwowego. Jest w nich również sporo fosforu, manganu, czy potasu. Są przeznaczone także dla osób, które poszukują potraw o mniejszej ilości węglowodanów, a także dobre dla cukrzyków. Pełnią idealną funkcję regulacyjną. Również czosnek wspomaga odporność oraz ma w sobie wiele funkcji bakteriobójczych. Dlatego właśnie surowy czosnek jest często podawany przy różnego rodzaju chorobach. Mimo że jego ostry smak i zapach nie jest szczególnie zachęcający, to jednak może mieć pozytywny wpływ na urodę i cerę za sprawą siarki. Poprawić może też stan włosów i paznokci. Wszystkim dobrze znane są także buraki – przeciwdziałają nadciśnieniu, a także anemii. Takie związki jak kwas foliowy, witamina B9, azotany, czy przeciwutleniacze pozwalają na skuteczne zachowanie zdrowia w nas samych. Pomidory z kolei wspomagają metabolizm, a także podobnie jak bataty potrafią regulować poziom cukru we krwi. Z kolei cholina wspomaga naszą pamięć oraz sen. Lipoken – jeden z barwników ma dla odmiany skuteczne oddziaływanie przeciwdziałające powstawaniu nowotworów. Również papryka może mieć pozytywny wpływ – każdy kolor, czy to czerwony, żółty, czy jednak zielony działa inaczej, ale pozytywnie. Papryka ma w sobie składniki, które zapobiegają utlenianiu witaminy C, a także chronią naczynia krwionośne. Popularnym zdrowym warzywem jest także dynia, która posiada witaminy C, czy B, a także wiele związków takich jak fosfor, magnez, potas, czy cynk za sprawą, którego oddziałuje pozytywnie na skórę. Może także regulować poziom cholesterolu we krwi. Karczochy posiadają w sobie witaminę K i C oraz wiele innych, ważnych składników odżywczych. Nie są wysokokaloryczne, a także potrafią regulować poziom cukru we krwi.

www.miss-fit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here