Szkoły, przedsiębiorstwa, lokale, sklepy, hurtownie gastronomiczne – z każdą z tych instytucji spotykamy się na co dzień, czasami zupełnie nieświadomie. Co do jednego – z gastronomią mamy do czynienie każdego dnia, gdziekolwiek się nie znajdziemy, jest ona nieodłączną częścią zycia każdego człowieka. Ogólne, potoczne pojęcie gastronomii jest znacznie szersze niż jej formalna definicja. Gastronomia jest to rodzaj działalności gospodarczej, która polega na prowadzeniu zakładu zbiorowego żywienia. Typów takich placówek jest wiele: restauracje, bary, puby, kluby muzyczne, stołówki, bary mleczne, knajpki tematyczne gotujące według przepisów danej kuchni, jadłodajnie… Gastronomia może jednak także oznaczać sztukę podawania i przyrządzania potraw w oparciu o profesjonalną kulinarną wiedzę. W pojęciu „gastronomia” mieści się także wiedza o produktach żywieniowych, o ich odżywczej wartości, o komponowaniu posiłków, tradycjach kulinarnych, zwyczajach związanych z jedzeniem danej kuchni, czy o racjonalnym przygotowywaniu potraw. Gastronomia to wszystko, co łączy się z jedzeniem – od samych produktów, po akcesoria niezbędne do ich przyrządzania i podawania, aż po lokale, w których posiłki są podawane. Gastronomia to ogromna branża, która każdego roku znacznie napędza gospodarkę każdego kraju. Cóż lepiej nie świadczy o danym narodzie, jak jego kuchnia i nawyki żywieniowe, zwyczaje, obyczaje związane z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków.