Pieczywo można dziś kupić w wielu odmianach, które są w stanie zaspokoić gusta większości ludzi. Chleb pszenny, żytni, razowy, z ziarnami, z dodatkiem otrębów czy suszonych owoców, dziesiątki rodzajów bułek znajdą się w każdym dużym mieście, a jednak żadne z nich nie są w stanie zastąpić smaku domowego chleba.Codzienne pieczenie mogłoby być problematyczne, nie wspominając o kosztach, ale od czasu do czasu, z okazji świąt czy na rodzinny weekend można się pokusić o domowy wypiek. Przepisy na to, jak zrobić chleb można znaleźć na dziesiątkach portali oraz w każdej dobrej książce kucharskiej, jednak to, czy będzie on faktycznie dobry i czy się uda, stwierdzimy dopiero po wypróbowaniu. Jeśli chcemy znaleźć ten najodpowiedniejszy dla nas przepis, jak zrobić chleb, warto tak bez okazji poeksperymentować. Ciasto drożdżowe należy wprawdzie do najtrudniejszych, ale przy wyrobie pieczywa nie stawiane są aż tak wysokie wymagania. Różne mogą natomiast być zapatrywania na smak. Jedni wolą czyste pszenno-żytnie pieczywo, dla innych odpowiedniejszy będzie chleb z ziołami prowansalskimi czy sezamem. Poszukując sposobu na to, jak zrobić chleb domowym sposobem można też popytać przedstawicielki najstarszego pokolenia. Niektóre pewnie jeszcze pamiętają czasy, kiedy pieczenie chleba stanowiło standard. Paniom, które korzystają z gotowych przepisów warto polecić wypróbowanie kilku z nich i dokonanie drobnych modyfikacji. W zasadzie każda pani domu powinna znaleźć swój własny sposób, jak zrobić chleb, bazując na ogólnych zasadach, dostępnych w książkach kucharskich.