Na grillu zwykle przyrządzamy takie dania jak karkówkę w marynacie, kiełbaski, skrzydełka czy pałki. Ryby także nadają się doskonale na grilla. Można zakupić świeżą rybkę, którą trzeba wyfiletować, ale można także kupić po prostu filet. Pstrąg, karp, łosoś, makrela i wiele innych ryb wspaniale smakują jako grillowane rybki. Trzeba odpowiednio wcześniej przyrządzić je. Filety pokroić na równe części i przyprawić specjalnymi przyprawami do ryb i do grilla. Najlepiej jest, jeśli na jakiś czas pozostawimy rybę w marynacie w lodówce, a jeszcze lepiej, jeśli zostawimy ją na noc w lodówce. Jeżeli nie mamy tyle czasu na marynaty, możemy tylko przyprawić nasza rybkę i polać ją delikatnie sokiem z cytryny. Sama kwestia grillowania nie trwa długo, ważne jest, aby obracać ja w trakcie pieczenia i od czasu do czasu posmarować oliwą, masłem lub margaryną. Taka rybkę podaje się przede wszystkim z pieczywem, można jeść ja także z ziemniakami w mundurkach, jeśli ktoś tak lubi. Najlepiej podawać ją z sosem np. czosnkowym.