W początkach rozkwitu polskich restauracji, wiele z nich odrzuciło całkowicie polską, tradycyjną kuchnię na rzecz przepisów włoskich, hiszpańskich, francuskich. Właściciele restauracji byli przekonani, że finezyjna zagraniczna kuchnia przyciągnie tłumy zachwyconych turystów. W efekcie, restauracje przyciągały naszych rodaków spragnionych obcych smaków, a zagraniczni turyści szukali typowej, polskiej kuchni. Często, potrawy ‘zagraniczne’ były włoskie czy hiszpańskie tylko z nazwy, bowiem przygotowywane przez nie mających doświadczenia szefów kuchni zupełnie mijały się ze swoimi pierwowzorami z innych krajów. Na szczęście zmieniło się podejście restauratorów do kuchni, dziś w każdym mieście znajdziemy restauracje z kuchnią typowo polską, staropolską, uwzględniającą nasze najlepsze od wieków przepisy. Dużym zainteresowaniem turystów cieszą się nasze narodowe potrawy, jak barszcz czerwony, biały, żurek, potrawy mączne, pieczone mięsa według staropolskich przepisów – dziczyzna, wołowina, wieprzowina, cielęcina, dodatki do potraw typu żurawina, borówka, grzyby marynowane. Turystom bardzo odpowiadają polskie smaki, nie skusimy ich podrabianą kuchnią włoską czy francuską – te mogą znaleźć na całym świecie.