Mąka ziemniaczana to produkt powszechnie używany w kuchni polskiej, który to jest wytwarzany ze skrobi ziemniaczanej.
Na bazie tego składnika można przyrządzać w kuchni wiele pysznych potraw. Wśród wielu z nich można wymienić przede wszystkim kluski śląskie, które to goszczą na niedzielnym stole większości polskich rodzin.
Mąka ziemniaczana posiada właściwości żelujące oraz zagęszczające, dlatego też na stałe zagościła w polskiej kuchni.
Ponadto składnik ten jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym. Na bazie skrobi ziemniaczanej produkowane są kisiele czy budynie o różnorodnych smakach, które to są powszechnie znanym i konsumowanym deserem.
Wiele gospodyń domowych, zwłaszcza tych które to rozpoczynają przygodę z przepisami kulinarnymi często zastanawia się, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Otóż powszechnie stosowaną w polskiej kuchni mąkę ziemniaczaną można zastąpić budyniem w wielu przepisach na pyszne i słodkie ciasta.
Jako przykład można tutaj podać popularny krem budyniowy, którym to są przekładane rozmaite słodkie rarytasy. Wśród wielu z nich można tu wymienić wszelkiego rodzaju słodkie torty, karpatki czy wuzetki.
Otóż gdy przyrządzamy masę budyniową do ciasta, a okaże się że w naszej szafce z sypkimi składnikami zabraknie opakowania z budyniem wówczas zamiast biec do pobliskiego marketu warto sięgnąć po sprawdzoną mąkę ziemniaczaną. Otóż w składzie proszku budyniowego znajduje się znaczna ilość skrobi ziemniaczanej, dlatego też te oba popularne mogą być w tym przypadku zamienne. Aby masa budyniowa była w pełni udana i zachwycała swym smakiem wszystkich domowników należy w celu jej przyrządzenia ugotować budyń na bazie mąki ziemniaczanej. Jeśli do kremu budyniowego dodamy cukier waniliowy lub aromatyczny olejek, wówczas nikt nie będzie nawet przypuszczał, że krem budyniowy został przyrządzony na bazie jakże j mąki ziemniaczanej.
Ponadto mąka ziemniaczana idealnie sprawdzi się podczas przygotowywania sernika. Do masy tej również możemy zamiast proszku budyniowego dodać mąkę ziemniaczaną.
Jest to sprawdzony produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.