Dietetycy twierdzą uparcie, że podstawą naszej diety są węglowodany, anie tłuszcze i o właśnie one powinny być zawarte w większości w naszej diecie. Tak naprawdę jednak węglowodany nie są dla nas zbyt wartościowe, poza tym że pozwalają nam na wykorzystanie energii zawartej właśnie w takich produktach zawierających je. Węglowodany zawarte są na przykład w ziemniakach, które są prawdziwym skarbem jeśli chodzi o te substancje odżywcze, nie bez powodu ziemniak to podstawa diety w Europie, tak jak w Chinach gotuje się raczej jedynie ryż i jest to także świetne źródło węglowodanów. Inne rodło, dostępne w Polsce, jeśli chodzi o węglowodany to wszelkiego rodzaju kasze. To kaszkami właśnie karmimy często dzieci. Jeśli wybieramy pieczywo, zarówno dla siebie jak i dla naszych dzieci, powinniśmy zadbać o to, aby nasze pieczywo było pełnoziarniste. Tyko pełne ziarna są wartościowe tak naprawdę w pieczywie. Im pieczyw jest bardziej jasne, tym bardziej jest wypukane ze wszystkiego, co w nim zdrowe.