Któż z nas go nie zna. Chyba każdy miał z nim w swoim życiu styczność, w mniejszym lub większym stopniu. Czy to jako przyprawa, czy dodatek do innych potraw, czy nawet element kanapki. Nie wszyscy jednak wiedzą, że czosnek zaliczany jest do kategorii roślin, jaką stanowią zioła. Czosnek to bylina, pochodząca najpewniej z Azji Środkowej, a konkretniej jej stepowej części. Do rozprzestrzenienia się tego zioła przyczyniły się tak zacne narodowości, jak choćby Rzymianie, Grecy, czy Hebrajczycy. Właściwości czosnku znane są w pełni jednak dopiero od 1944 roku, kiedy to udało się wyizolować z niego alicynę, czyli substancję nadającą mu zapach, a także działającą antybakteryjnie. Jednak czosnek, podobnie jak inne zioła, najczęściej znajduje zastosowanie w kuchni, gdzie stosowany jest najczęściej do baraniny, wieprzowiny, drobiu dziczyzny, czy mięsa z królika. Dodaje się go również często do zup, sosów, wędlin, ryb, czy – co dosyć oczywiste – do kiszonych ogórków, kiszonek ogółem, marynat i wszelkich im podobnych.

www.ortho-med.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here