Trzeba przyznać, że prawidłowo stosowane zioła mają nie tylko właściwości kulinarne, ale i lecznicze. Jeśli sięgnie się po mieszanki tych aromatycznych roślin, to można zlikwidować wiele schorzeń.Na wstępie należy zaznaczyć, że zioła posiadają wiele właściwości leczniczych. Dotyczy to szczególnie schorzeń układu oddechowego i krwionośnego. W tym ostatnim przypadku poprawia się m.in. krążenie krwi. Poza tym zioła zapobiegają powstawaniu i rozwojowi kamienicy moczanowej lub szczawianowej. Mają kojący wpływ na nasze samopoczucie. W dodatku przyczyniają się do powstrzymywania rozwoju choroby nowotworowej. Są pomocne przy leczeniu nadciśnienia, schorzeń reumatycznych, miażdżycy i towarzyszących jej objawów. Ponadto przyczyniają się do uśmierzania bólów głowy, pobudzania apetytu oraz zmuszają do działania niektóre hormony kory nadnerczy. Ponadto działają bakteriobójczo i antyseptycznie. Mają też wpływ na nasz nastrój: wykazują się bowiem działaniem uspokajającym i rozluźniającym, czego świetnym przykładem jest ziele jałowca.