Kuchnia francuska należy do jednych z najbardziej wykwintnych, ale także i smacznych i popularnych na świecie. Dzieje się tak zarówno na doskonały balans smaku, jak i bardzo ciekawe produkty, które przypadną do gustu każdemu z nas. Któż bowiem nie lubi choćby francuskich śniadaniowych croissantów, czy też tarty w wersji na słodko, bądź tez na ostro. Znane nam są dobrze także francuskie desery takie, jak na przykład creme brulle, czy też wariacje z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Ale możliwości potraw francuskich są znacznie większe – warto więc przyjrzeć się choćby sposobowi, w jaki w tej kuchni przyrządzane są mięsa i jakie przyprawy są tu stosowane. Możliwości są naprawdę spore i z całą pewnością warto z nich skorzystać – szczególnie, gdy w kuchni królują zioła takie, jak rozmaryn, tymianek, majeranek, czy też oregano. Z ich użyciem każda potrawa smakować będzie wyjątkowo, a francuzi znają się na kuchni, jak mało kto. Warto więc ich docenić w każdym calu i kosztować specjałów pochodzących z francuskiej kuchni.