Zasady podawania zupy są ściśle określone. Zupę, podobnie jak inne dania, podaje się z prawej strony osoby, która zamawiała danie. Należy przy podawaniu ustawić się tak, aby lewa ręką podającego ową zupę znajdowała się poza zasięgiem przyjmującego zupę. Nieprawdą jest, że talerza z zupa nie można postawić na obrusie. Oczywiście jeśli zamawiało się tylko zupę, trzeba wręcz postawi talerz zupą na obrusie, bezpośrednio na stole – nie ma potrzeby przynoszenia nowego talerza płaskiego pod talerz z zupą. Trzeba pamiętać o tym, aby przed podaniem talerza z zupa położyć wcześniej sztućce do jedzenia tej zupy, a więc łyżkę – po prawej stronie klienta restauracji. Jeśli przynosimy tacę z zupa, możemy położyć sztuce na tacy obok talerza i podać wszystko jednocześnie klientowi. Jeśli jednak zdejmujemy z tacy wszystko, powinniśmy zachować odwrotną kolejność – najpierw podajemy zupę, później dopiero sztućce. Oczywiście wszystkie te zasady dotyczą miejsc, w których rzeczywiście obowiązują, trudno bowiem w podrzędnych barach mlecznych o taka obsługę, która zwracałaby na to uwagę.