Czy zdarzyło ci się widzieć lub siedzieć przy osobie, która przy stole zachowywała się krótko mówiąc źle, nieetycznie? To bardzo źle działa na kubki smakowe, kiedy widzi się inną osobę, która mlaska przy jedzeniu lub po prostu nie szanuje tego co ma na talerzu. Warto przyglądać się jednak takim zachowaniem i unikać ich jak ognia, ponieważ w kuchni poza dobrym jedzeniem liczy się także szacunek oraz powaga z jaką się posiłek spożywa. Nauczyć się tego można na dwa sposoby, albo przez odpowiedzialne wychowanie, albo samodzielnie przez modelowanie właściwych zachowań. Jeżeli człowiek myśli np. o poważnej karierze dyplomaty w jego elementarzu znajdzie się na pewno sztuka i kultura jedzenie. Niestety wiele osób nie rozumie jak cenną jest umiejętnością ta, kiedy spokojnie można zjeść nie rzucając się w ogóle w oczy. Każdy kto przy stole zachowuje się źle jest od razu zapamiętywany jako osoba niegodna zaufania i to trzeba sobie przede wszystkim uświadomić. Podsumowując kultura stołu istnieje i można powiedzieć, że tak jak jesz, tak ludzie cię zapamiętują. Warto mieć to w swoim umyśle i dostosowywać zachowanie do sytuacji. Zawsze jednak należy zachowywać się kulturalnie, z powagą.