Szarlotka to jedno z ciast, które zyskuje niesamowity rozmach. Jest smaczna i zdrowa. Przygotowywana ze świeżych jabłek, lub musu jabłkowego. Najlepiej smakuje lekko przyprawiona cynamonem. Niektórzy do szarlotki dodają jeszcze rodzynki. Oczywiście niezbędnikiem jest cukier waniliowy, który nadaje tego aromatu. Jabłka możemy przetrzeć na tarce, zmiksować lub tylko pokroić w większe kawałeczki. Na biszkopcie należy rozłożyć je równomiernie, posypać cynamonem i rodzynkami, a na wierzch dodać roztrzepane na sztywno białka z jaj. Na wierzch położyć ostrożnie następną warstwę biszkoptu. Następnym etapem jest tylko rozgrzanie piekarnika i upieczenia ciasta w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu należy posypać wierz cukrem pudrem lub polać wyrobiony lukrem (według uznania). Należy także pamiętać, aby pokrojone jabłuszka odsączyć z soku (za pomocą papierowego ręcznika), aby nie wypływały za bardzo na biszkopt, może to spowodować zakalec. Szarlotkę można podać także z bitą śmietaną, najlepiej świeżo ubitą.