Ciasta są pieczone i przyrządzane na zimno np. sernik. Są to smakołyki, których nie brakuje szczególnie w święta, lub w dniach, kiedy są okazje do świętowania np. imieniny. Ciasta wykonujemy w bardzo różny sposób, w zależności od tego jaką konsystencje ma mieć ciasta, czy jest to cisto drożdżowe, kruche, francuskie, czy ucierane, biszkoptowe, parzone, na krakersach, herbatnikach lub ciastkach kruchych. Każdy rodzaj ciasta jest inny ze względu również na masy, wykonywane z margaryny, masła, masy czekoladowej, krówkowej, z mleka w proszku, z bitej śmietany, z kremówki, czy galaretki. Mamy rodzaj cista, przełożenie, czas na polewy. Zazwyczaj wykorzystujemy polewy czekoladowe. Jednak zdarza się i tak, że zamiast polewy wykorzystujemy bita śmietanę, karmel z orzechami, lub bitą pianą z jajek, która po upieczeniu tworzy pierzynkę na cieście. Ciasta posypujemy płatkami migdałów, orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą, kolorowa posypką, rodzynkami, czy bakaliami (suszonymi morelami, śliwkami orzechami nerkowca, orzechami laskowymi). Cista mamy w całości, przekładane różnymi masami, tzw. warstwowe. W zależności od okazji czy święta wybieramy cista, które według nas są smaczne i symbolizują dane święto. Na przykład Wielkanoc – mazurek, a Boże Narodzenie – piernik.

www.kobiecymokiem.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here