Średnio trzy razy dziennie mamy sposobność ochronic nasze cialo przed skutkami starzenia. Nikt już nie zwraca uwagi, a wrecz nie kwestionuje wpływu diety na zdrowie. Liczne badania wykazaly, że codzienne spozywanie zdrowych pokarmów, a więc owoców i warzyw, chroni przed chorobami. Nawet w obecnej epoce lenistwa, kiedy latwo dostepna jest żywność typu fast food, czyli gotowe dania, przygotowywane są z surowych spożywczych wysoko przetworzonych. Najcenniejsze dla naszego zdrowia są produkty stanowiace podstawę diety, czyli roślinne i to najlepiej surowe. Jeśli będziemy spożywać wiecej świeżych owocow i warzyw, nasze szanse na dłuższe i zdrowsze życie wzrosną. Dostarczaja nam one nie tylko składników odżywczych, ale także szybciej pomogą nam zapobiec chorobom i dolegliwościom i opoznią proces starzenia się organizmu. Na szczescie wlasciwa dieta nie polega jedynie na rezygnacji z pysznych deserów czy potraw smazonych w glebokim oleju. Jeśli zdecydujemy się na superpokarmy, możemy się spodziewac wspaniałych dań. Każdy kęs jablka czy brokułow, kazda łyżka pełnoziarnistych płatków śniadaniowych, każdy lyk wody lub odtłuszczonego mleka, każdy kawaleczek tuńczyka lub tofu przyczynia się do wzmocnienia zdrowia i przedłuża młodość. Rzadko przychodzi nam do głowy, że pożywienie jest cudowną pigulką, która daje nam fantastyczne możliwości zapobiegania chorobom. Niektóre produkty podwyższają odporność, inne oczyszczają przewod pokarmowy i utrzymują go w pelnej sprawności, jeszcze inne obniżają ryzyko zachorowania na raka, chronia przed zawalem serca, wspierają dzialanie mozgu, nie dopuszczając do udaru czy utraty pamieci, wzmacniają kosci i strzegą wzroku. Istnieja również pokarmy, które działają wielokierunkowo, czyli ochronnie i odżywczo przypominające calą aptekę cudownych srodków, a nie pojedynczą pastylkę. Powiem szczerze, że serce jest najważniejszym miesniem naszego organizmu. Ani na minutę nie może odpocząć. Caly czas pracuje, pompując do wszystkich komorek ciala krew bogatą w tlen. Twoje serce pozostanie silne, pod jednym warunkiem, że będzie otrzymywać dobrze natlenioną krew. Stosowanie diety przyjaznej dla serca jest jednym z najbardziej skutecznych sposobów zapobiegania chorobom układu krazenia. Najważniejsze jest ciagle utrzymywanie nieskiego poziomu tluszczu całkowitego oraz niskiego poziomu nasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście można drastycznie obniżyć ilość tłuszczów zwierzęcych i zwiększyć zawartość pozostałych składników odżywczych, pod warunkiem że przejdziesz na dietę wegetariańska i całkowicie zrezygnujesz z miesa. Można niektóre posilki z miesem zastąpić jednym lub dwoma posilkami z rybą. Wprowadzenie do jadłospisu ryb jest wspanialą strategią chroniącą serce. Kwasy tluszczowe wspomagają serce na kilka sposobów. Po pierwsze obinizają cisnienie krwi i nie dopuszczają do powstawania skrzeplin w naczyniach krwionośnych. Ryby przynoszą również korzyści osobom już chorującym na serce. Jeśli ktos przeżył zawal serca, wystarczy że będzie jadl tygodniowo dwa posilki z ryb o wysokiej zawartości kwasow tluszczowych, a zmniejszy ryzyko wystapienia drugiego, może nawet śmiertelnego zawalu. Bialko roślinne, zwłaszcza pochodzące z soi, wspomaga utrzymanie drożności naczyn wieńcowych. Składniki mineralne takie jak wapn, potas i magnez odgrywają pierwszoplanową rolę w ochronie zdrowego serca. Wapn tworzy polaczenia z bialkami, wpływające na napiecie scian naczyn i cisnienie krwi. Sądzi się, że potas zapobiega powstawaniu nadciśnienia, koryguje cisnienie krwi oraz utrzymuje regularny rytm bicia serca. Wystepują również takie doniesienia, że w ochronie serca odgrywa także kilka witamin z grupy B. Bezlitośnie atakują one substancję zwaną homocysteiną. Jest ona aminokwasem, krążącym w układzie krwionośnym. Jej zbyt wysoki poziom przyczynia się do blokowania tetnic. Badania serca dowiodły, że jeśli nie dostajemy w pożywieniu odpowiedniej ilości określonych witamin z grupy B, wówczas podnosi się poziom homocysteiny we krwi. Jest to zatem jeszcze jeden powod, aby przyjmowac właściwe ilości tych substancji odżywczych. Tak mówiąc szczerze owoce i warzywa chronią organizm przed chorobami związanymi z wiekiem oraz wszelkimi dolegliwościami. Osoby stosujące najsurowszą odmiane wegetarianizmu nie jedzą zadnych pokarmow pochodzenia zwierzęcego. Jako punkt wyjscia weganie stosują piramidę zdrowego żywienia, czyli skreślają ze swojej listy produktów miesnych i nabiałów. Należy się skoncentrowac na ja szerszej części piramidy pełnych ziarnach i zbozach. Zboza od brązowego, nieluskanego ryzu i owsa po chleb i makaron z pelnego ziarna pszenicy uzupełniają wszystkie gatunki fasoli, warzywa i owoce. Efektem przestrzegania tej skromnej diety jest niezwykła poprawa zdrowia. U wegan istnieje niewielkie ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym na cukrzycę, choroby serca oraz niektóre typy nowotworów. Weganie na ogół spożywają wiecej błonnika oraz substancji fitochemicznych zawartych w warzywach i mnie pestycydów. Powiem szczerze, że w swiecie napojow gazowanych reklamowanych przez znane osobistości, specjalnie preparowanych gatunkow piwa, plynów energetyzujących dla sportowców oraz kawy w roznych smakach, zwykla woda często spada na ostatnie miejsce. To bardzo źle, bo jest najlepszym z najlepszych składników odżywczych. Woda pelni zasadniczą rolę w zachowaniu zdrowia. Bez jedzenia człowiek potrafi przezyc kilka tygodni, natomiast bez wody tylko kilka dni. Nasze ciało zawiera od 60 do 70 procent wody, a więc jej niedobór może natychmiast doprowadzic do kryzysu. Znaczne odwodnienie często wywoluje zagrażające zyciu zaburzenia pracy serca. Nawet niewielkie odwodnienie może być przyczyną zawrotów głowy, zmeczenia i mdłości. Woda jest również bardzo wazna dla funkcjonowania układu trawiennego. Woda, którą wchlania błonnik znajdujący się w jelitach, zwieksza jego objętość. Norma zalecana dla przeciętnej osoby doroslej to co najmniej osiem szklanek wody dziennie. Zapotrzebowanie organizmu na wodę może się wahac w zależności od płci, wagi, wieku, poziomu aktywności i temperatury zewnętrznej. Nie należy czekac, aż dokuczy nam pragnienie, żeby się napic. Nawet jeśli nie masz ochoty, aby napic się wody, twój organizm może jej potrzebowac. Należy pamiętać, aby mieć pod ręką smaczną wodę. Jeśli zatem nie masz ochoty na wodę z kranu, warto kupowac wode butelkowaną albo zainstalowac filtr. Nawet niedrogi, prosty system może radykalnie zmienic smak wody. Dlatego najlepiej jest zatem wypic osiem szklanek wody dziennie, bez względu na to, czy jestes spragniony czy nie.

www.super-fit.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here