Głównie przedstawiciele kuchni orientalnej

Kuchnia orientalna bardzo słusznie kojarzy nam się bardzo szybko z potrawami z dalekiego wschodu. Głównymi krajami, będącymi reprezentantami tego typu menu jest Japonia, Chiny, Tajwan, Hongkong, Indonezja, Malezja i Singapur.Ze względu na odrębną specyfikę kulturową, położenie geograficzne, klimat i występujące produkty łączenie wszystkich narodowych menu w jedno hasło kuchnia orientalna jest znacznym uproszczeniem. Każda z nich, mimo iż posiada wspólny mianownik, wyróżnia się na tle innych. Japonia słynie z sushi, czyli kompozycji ryżu, surowych ryb, sprasowanych i wysuszonych alg morskich. Kuchnia Chińska charakteryzuje się takimi składnikami jak: olej z orzechów ziemnych, ocet ryżowy, suszona papryczka chilli, sos sojowy czy pieprz syczuański oraz ogromna różnorodność warzyw i mies. Rozpatrując termin kuchnia orientalna w kontekście Chin należy mieć na uwadze różnorodność oraz rozległość tego kraju, co przekłada się na zróżnicowanie kulinarne. Potrawy kuchni wietnamskiej podzielone są na trzy regiony kraju, z których pochodzą: Hue, Sajgon i Hanoi. Cechuje kuchnia orientalna niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Najbardziej popularna jest z niej zupa w różnorodnej postaci, z trawą cytrynową czy owocami morza oraz sajgonki.

www.enjoythelittlethings.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here