Jak przetwarzać grzyby

W naszym kraju istnieje wiele gatunków grzybów jadalnych oraz tych niejadalnych. Właściwie przygotowana potrwa z grzybów ma bardzo wiele wartości odżywczych, dostarcza do organizmu witaminy z grupy B oraz błonnik. Grzyby składają się głównie z wody oraz z wielocukru. Cukier ten podczas przemian w naszym systemie pokarmowym przerabiany jest na glukozę. Jest to jednak złożona reakcja i trwa stosunkowo długo, stąd grzyby są ciężkostrawne, ale nie podnoszą znacząco poziomu glukozy we krwi. Kiedyś uważało się, że grzyby nie mają walorów odżywczych, a jedynie zjadamy je ze względu na wyjątkowy smak oraz aromat. Najpopularniejsze są grzyby suszone, te które znajdziemy w lesie lub na łące. W sklepie najczęściej kupić możemy pieczarki, które to przez Unię Europejską zaliczane są do warzyw. Pieczarka to grzyb, który właściwie można zjeść nawet na surowo, będzie się dłużej trawił i możemy czuć się nieprzyjemnie po takim daniu, nie ma jednak żadnych substancji trujących w swoim składzie. Jeśli jednak nie jesteś przekonany czy można jeść surowe pieczarki to lepiej je trochę podduś. Będą bardziej aromatyczne, mniej wodniste i miększe. Jeśli nie wiesz czy grzyby można mrozić to nie wahaj się – można to robić. Nie wszystkie jadalne grzyby można spożywać bez obróbki termicznej. Na pewno zaszkodzą nam surowe podgrzybki brunatne i zajączki oraz borowiki. Grzyby te zawierają toksyczne substancje, które unieczynnione zostają pod wpływem wysokiej temperatury. Wszystkie dania z grzybów leśnych należy spożywać po ugotowaniu lub usmażeniu. Uważać powinniśmy na niektóre grzyby leśne, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne. Na przykład jest taki grzyb, który w smaku jest bardzo gorzki,  a do złudzenia przypomina znane gatunki borowików. Można się łatwo pomylić, nie jest on toksyczny, ale jest tak gorzki, że niewielka jego ilość potrafi zniszczyć smak każdej potrawy. Uważać musimy na bardzo niebezpieczne gatunki grzybów, na przykład borowik szatański, jest to piękny okaz i niektórzy ludzie nie wierzą, że może być taki trujący. Tak samo jest z kaniami, są gatunki muchomorów, które bardzo przypominają czubajkę kanię.

www.ostw.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here