Ci, którzy lubią kawę, piją najczęściej latem mrożoną. Można oczywiście pójść do kawiarni i taką zakupić, ale również z łatwością można przyrządzić niemalże identyczną w domu, co nie jest wcale takie trudne, jak by się mogło wydawać.
Smak takiej kawy w dużej mierze zależy od tego, jakiego gatunku ziarna mamy w domu, najlepiej, jeżeli możemy sobie sami kawę zmienić, kawosze doskonale wiedzą, że świeżo zmielona smakuje najlepiej. więc jak zrobić mrożoną kawę? Nie potrzeba tu wielu składników, kawa która oczywiście jest obowiązkowa, a jako że mrożona, to również lód, mleko, najlepiej żeby było mocno schłodzone i ewentualnie, jeżeli lubimy to cukier przykładowo brązowy, ale może być też trzcinowy. Przed jej przygotowaniem szklanki powinniśmy umieścić w zamrażalce, albo – jeśli nie mamy tam miejsca – w lodówce. Najpierw należy zrobić kawę – najlepiej tak jak lubimy i zostawić do ostygnięcia. Można na chwilę włożyć ją do lodówki, albo do garnka z zimną wodą. Jeżeli na zewnątrz jest zimno i mamy taką możliwość, to wystawmy ją za okno. Kiedy kawa jest już schłodzona, wystarczy włożyć ją do blendera, dodać również schłodzone mleko, lód i cukier. Następnie wszystko zmiksować i wlać do wcześniej schłodzonych szklanek. Teraz można dać się ponieść naszej wyobraźni i poszaleć z dodatkami, a te mogą być naprawdę różne. Taka kawa najlepiej smakuje ze świeżo ubitą śmietaną, tak więc jeżeli zależy nam na tym, żeby naprawdę dobrze smakowała, to ubijmy ją sami, te kupione nie są w smaku tak bardzo mleczne, jak ta, którą sami przyrządzimy. A co do śmietany? Idealnie pasowałaby pokruszona czekolada mleczna, chyba że jesteśmy zwolennikami gorzkiej, to tez jak najbardziej. Owoce, czy wszelkiego rodzaju przyozdobienia również idealnie wpasują się w smak naszej mrożonej kawy.
Zaletą domowej mrożonej kawy jest to, że mamy tak naprawdę duże pole do popisu względem dodatków, możemy więc przyrządzić taki napój, na jaką w danej chwili mamy ochotę, a poza tym cenowo wyjdzie nam o wiele taniej, a na pewno również więcej kawy. Prawda, że proste?