Kuchnia czeska jest niedoceniana w Europie, ale Polacy za nią przepadają. Smaki czeskich specjałów na zawsze zapadają w pamięci i dlatego też podczas wycieczek do czeskich miast obowiązkowym punktem jest odwiedzenie jakiejś czeskiej restauracji, gdzie będzie można znów posmakować w tamtejszych daniach. Czeska kuchnia jest tak samo jak kuchnia polska czy śląska również połączeniem wpływów różnych innych kuchni, między innymi z Węgier, Słowacji, Austrii, a także z Polski i Niemiec. Najbardziej charakterystyczne dania to między innymi knedliki, które podawane są z różnymi sosami. Knedliki są potrawą mączną na bazie ziemniaków albo bułki, mają formę walcowatego ciasta, które później kroi się na plasterki. Charakterystyczną potrawą kuchni czeskiej jest również smażony ser, który nieraz jest jedyną potrawą bezmięsną dostępną w czeskich restauracjach, niemniej gustują w nim także mięsożercy. Również warto wypróbować czeską golonkę, różnorodne zupy, sosy, które przygotowuje się głównie na bazie śmietany. Gdy idzie się do czeskiej restauracji, warto też oczywiście zamówić do obiadu piwo – w Czechach wybór piw jest naprawdę bardzo szeroki i przypadną one każdemu smakoszowi tego trunku o gustu.