Kuchnia polska jest tak bogata jak nasza historia i w dziedzictwie otrzymaliśmy charakterystyczne dania, które otrzymaliśmy w spadku w postaci smakowitych dań ze stołów arystokratów czy ław chłopskich. Do tego dochodzi całe mnóstwo regionalizmów i dodatków z kuchni sąsiedzkiej. Granice Polski w czasie naszego istnienia zmieniały często granice a to daje w bardzo dużej ilości wpływy państw ościennych. W tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo dużo wpływów kuchni litewskiej, rosyjskiej, żydowskiej czy francuskiej. To wszystko wpływa na to, że nie jest sprawą łatwą, aby można było dokładnie wyznaczyć polskość danego dania. Jednak mimo tych wpływów w Polsce było wielkie przywiązanie do historii, kultury oraz tradycji kulinarnych i to uchroniło tradycyjna kuchnie do dzisiejszych czasów. Z podstawowych dań, które są bardzo charakterystyczne dla naszej tradycyjnej kuchni są zupy, takie jak żurek, flaczki, grzybowa czy barszcz czerwony. Z mięsa najchętniej spożywana była dziczyzna a z drobiu: pieczona kaczka z jabłkami jak również faszerowane kurczęta. Kto nie kocha takich tradycyjnych dań jak na przykład pierogi, bigos czy gołąbki.

www.electrownia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here