Większość Polaków wychodzi z założenia, że nie mamy nic, czym można się pochwalić na świecie. Niemniej jednak, nie mają oni racji. Jedną z rzeczy, których wcale nie musimy się wstydzić, a wręcz przeciwnie – możemy się nimi chwalić, jest nasza rodzima kuchnia. Tradycyjne przepisy i receptury potraw są tak unikalne, że wykonane z ich pomocą potrawy smakują wielu osobom. Smaki są rzeczą względną, bowiem to co świetnie smakuje jednej grupie osób, dla innej może być kompletnie nie do przyjęcia. Generalnie jednak rzecz ujmując, polska kuchnia już teraz zaczyna podbijać wiele europejskich – i nie tylko – krajów, więc powinniśmy być z tego dumni. Nasz bigos, kotlety mielone, kapusta kiszona, czy też inne przysmaki typowo polskie są zupełnie egzotyczne dla wielu osób zza granicy, a dla nas są to pospolite dania. Cóż, jak widać, dla każdego „oryginalność”, czy też rzeczona „egzotyczność” może oznaczać zupełnie coś innego. Nie można tego pojęcia w jakikolwiek sposób uogólniać. Polska kuchnia jest tego najlepszym przykładem.