Kuchnia włoska kojarzy się z pewnością wszystkim, zresztą słusznie z potrawami makaronowymi, z sosami pomidorowymi, przecierami pomidorowymi, z serami żółtymi dodawanymi do większości potraw włoskich, z bazylią, z oregano, czy z innymi zamaszystymi przyprawami dodającymi specyficznego smaku. Kuchnia włoska bardzo silnie zakorzeniła się w polskiej kuchni. Polacy bardzo często przygotowują samodzielnie, w zaciszu domowym, lub w restauracjach potrawy typowe dla Włoch. Mamy pod nosem wiele znanych sieci pizzerii, w których zajadamy różnego rodzaju pizze wegetariańskie, mięsne, z owocami morza, czy tez tradycyjne z wędlinami, serami, i pieczarkami. Na pewno znamy z autopsji potrawy makaronowe tj. lasagne czy cannelloni. Na pewno niejednokrotnie przygotowywaliśmy potrawę jaką jest spaghetti. Na pewno też jedliśmy szereg innych potraw, które pochodzą z włoskiej krainy słonecznej. Mamy nawet sprowadzane makarony włoskie tj. penne, spaghetti, creste, czy farafalle. Kuchnia włoska jest kuchnią kaloryczną, więc dla osób dbających o swoją linie nie jest odpowiednią dietą codzienną. Dla smakoszy jest jedną ze smaczniejszych kuchni świata, obok typowej kuchni francuskiej, meksykańskiej, chińskiej albo japońskiej.