Ojczyzną kukurydzy jest Ameryka Środkowa i Południowa, do Europy przybyła z Kolumbem. Częścią jadalną kukurydzy jest kolba – owoc złożony z dużej ilości złocistych lub żółtych ziarenek. Jest rośliną jednoroczną wytwarzającą pojedyncze źdźbło o wysokości od 0,5 do 2,5 m. Tworzy system korzeniowy w ziemi, sięgający od 1 do 2 m w głąb.W Polsce kukurydza jest hodowana głównie na Kujawach i w Wielkopolsce. Sprzyja jej ciepło, słońce i suchość. Przemysłowo kukurydza wykorzystywana jest w przemyśle paszowym, spirytusowym, olejarskim, cukierniczym. Kukurydza zbierana jest ręcznie lub za pomocą specjalnych kombajnów w sierpniu i wrześniu. Nasiona muszą być w pełni wykształcone, ale jeszcze miękkie i soczyste, gdyż wówczas mają najwięcej cukru. Kukurydza to skrobia i białko, jak i dobre źródło witamin: A, C, witamin z grupy B oraz minerałów: K, Mg, Mn oraz błonnika pokarmowego. Na uwagę zasługuje naturalny barwnik kukurydzy, zeaksetyna. Zeaksetyna służy w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza w przypadkach nowotworów prostaty, jelita grubego i piersi. Świeża kukurydza działa korzystnie na utrzymanie układu moczowego w dobrej kondycji. Należy więc pamiętać, że najzdrowsze są świeże kolby kukurydzy. W postaci gotowanej przyrządza się ją ugotowaną w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozpuszczonego masła, grillowanej lub w formie konserwy w słonej zalewie. Kukurydza konserwowa stanowi cenny dodatek przede wszystkim do sałatek. Kukurydza kupiona jako świeża kolba lub mrożonka może być podstawą do przyrządzenia zupy. Produktami kuchennymi wytworzonymi na bazie kukurydzy są mąka kukurydziana, kasza, olej kukurydziany, płatki kukurydziane, pop-corn, a także liczne soki i napoje, bowiem z kukurydzianych odpadów wytwarza się syrop glukozowo-fruktozowy, Warto nadmienić o braku glutenu w mące kukurydzianej, co czyni ją wyjątkową wśród naszych glutenowych zbóż. Znaną w wielu rejonach Europy potrawą na bazie mąki jest polenta, potrawa, w której mąkę kukurydzianą gotuje się z wodą i odrobiną soli na gęstą papkę i podaje się z gulaszem czy sosem mięsnym lub warzywnym.

www.zrodlozdrowia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here