Zdrowe odżywianie staje się już nie tylko coraz bardziej potrzebne wielu osobom, ale coraz częściej można odnieść wrażenie, że jest to także moda. Nieraz widzimy reklamy ze zdrową żywnością, a także z suplementami diety. W czasopismach możemy natrafić na artykuły dotyczące rad, jak prawidłowo dbać o linię i o czym należy pamiętać. Jest również wspomniane, że właściwa dieta powinna by uzupełniona także o aktywności fizyczne, które powinny być wykonane regularnie. Trzeba pamiętać też nie tylko o tym, jakie potrawy włączyć do swojego planu żywieniowego, ale także jakich składników odżywczych powinny nam dostarczyć. Inne produkty są potrzebne nam w sytuacji, gdy najbardziej będzie brakować węglowodanów, jeszcze inne, gdy musimy dostarczyć do organizmu białka, a jeszcze inaczej to będzie wyglądać w przypadku żelaza, czy tłuszczu. Niewątpliwie jednak uniwersalnymi produktami w takich sytuacjach są warzywa i owoce. Dlatego najlepiej najpierw przeanalizować, jakie są najzdrowsze warzywa oraz najzdrowsze owoce, które można dostosować do różnych planów żywieniowych.
Często jadamy do obiadu ziemniaki – jednak to bataty, czyli te słodkie ziemniaki są prawdziwie zdrowymi warzywami o wielu cennych składnikach odżywczych. Są wśród nich witamina C, która poprawia odporność, a także witaminy B, które poprawnie koordynują pracę układu nerwowego. Jest w nich również sporo fosforu, manganu, czy potasu. Są przeznaczone także dla osób, które poszukują potraw o mniejszej ilości węglowodanów, a także dobre dla cukrzyków. Pełnią idealną funkcję regulacyjną. Również czosnek wspomaga odporność oraz ma w sobie wiele funkcji bakteriobójczych. Dlatego właśnie surowy czosnek jest często podawany przy różnego rodzaju chorobach. Mimo że jego ostry smak i zapach nie jest szczególnie zachęcający, to jednak może mieć pozytywny wpływ na urodę i cerę za sprawą siarki. Poprawić może też stan włosów i paznokci. Wszystkim dobrze znane są także buraki – przeciwdziałają nadciśnieniu, a także anemii. Takie związki jak kwas foliowy, witamina B9, azotany, czy przeciwutleniacze pozwalają na skuteczne zachowanie zdrowia w nas samych. Pomidory z kolei wspomagają metabolizm, a także podobnie jak bataty potrafią regulować poziom cukru we krwi. Z kolei cholina wspomaga naszą pamięć oraz sen. Lipoken – jeden z barwników ma dla odmiany skuteczne oddziaływanie przeciwdziałające powstawaniu nowotworów. Również papryka może mieć pozytywny wpływ – każdy kolor, czy to czerwony, żółty, czy jednak zielony działa inaczej, ale pozytywnie. Papryka ma w sobie składniki, które zapobiegają utlenianiu witaminy C, a także chronią naczynia krwionośne. Popularnym zdrowym warzywem jest także dynia, która posiada witaminy C, czy B, a także wiele związków takich jak fosfor, magnez, potas, czy cynk za sprawą, którego oddziałuje pozytywnie na skórę. Może także regulować poziom cholesterolu we krwi. Karczochy posiadają w sobie witaminę K i C oraz wiele innych, ważnych składników odżywczych. Nie są wysokokaloryczne, a także potrafią regulować poziom cukru we krwi.