Świeże i suszone zioła oba typy ziół mogą być składnikiem Naszych ziołowych syropów. Większy dostęp masz do tych pierwszych czy drugich. Niezbędne będą nie tylko zioła, ale także cukier, biały bądź brązowy, zdrowszy wybór to cukier brązowy. Nasze zioła do syropu gotujemy, zaczynamy od letniej wody i małego ognia,płomienia nie powiększamy przez cały okres gotowania. Woda zaczęła się gotować. Czas dodać cukier, a może wybierzesz zamiennik, miód. Wodę z cukrem bądź miodem cały czas mieszaj najlepiej drewnianą łyżeczką i zdejmij z ognia po 15 minutach. Przestudzone zioła jako syrop ziołowy przelej do małych buteleczek, masz ich kilka. Ziołowy syrop niezależnie od pogody za oknem trzymamy w lodówce. Jak często możemy pić ziołowy syrop. Nawet 3 razy w ciągu całego dnia. Syrop możemy podawać małym dzieciom, syrop nie ma bowiem w swoim składzie alkoholu. Uważasz, że syrop ziołowy jest dobry tylko na kaszel. Do zmiany zdania przekonamy Cię w następnych wpisach. Udzielimy Ci jeszcze kilka cennych wskazówek odnośnie ziół.